Italija želi oživiti hrvatsko gospodarstvo

Bez autora
Jul 05 2011

Talijanski ulagači, jedni od najznačajnijih i najvećih ulagača u Hrvatskoj ove godine, pokazali su veliki interes za daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, i to naročito u infrastrukturu, energiju i turizam. Talijanska izravna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, prema HNB-ovim podacima, u prošloj su godini iznosila 112,8 milijuna eura, dok su ukupna ulaganja u naše gospodarstvo od 1993. do kraja 2010. iznosila 1,18 milijardi eura, što ulagače s Apeninskog poluotoka pozicionira na visoko mjesto. Poseban je interes iskazan za ulaganja u turizam. Naime, Italija je poznata turistička destinacija bogata iskustvom upravo u toj grani gospodarstva. Ove su godine poseban interes iskazali za ulaganja u Brijune Rivijeru te Preluk u Primorsko-goranskoj županiji, zbog čega su prije nekoliko dana u HGK-u održani talijansko-hrvatski poslovni susreti s predstavnicima više od 100 poduzeća iz obiju zemalja.

Italija želi oživiti hrvatsko gospodarstvoTalijanski ulagači, jedni od najznačajnijih i najvećih ulagača u Hrvatskoj ove godine, pokazali su veliki interes za daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, i to naročito u infrastrukturu, energiju i turizam.

Talijanska izravna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, prema HNB-ovim podacima, u prošloj su godini iznosila 112,8 milijuna eura, dok su ukupna ulaganja u naše gospodarstvo od 1993. do kraja 2010. iznosila 1,18 milijardi eura, što ulagače s Apeninskog poluotoka pozicionira na visoko mjesto. Poseban je interes iskazan za ulaganja u turizam.

Naime, Italija je poznata turistička destinacija bogata iskustvom upravo u toj grani gospodarstva. Ove su godine poseban interes iskazali za ulaganja u Brijune Rivijeru te Preluk u Primorsko-goranskoj županiji, zbog čega su prije nekoliko dana u HGK-u održani talijansko-hrvatski poslovni susreti s predstavnicima više od 100 poduzeća iz obiju zemalja.

Činjenica da 65 posto hrvatskog bankarskog tržišta drže upravo banke u talijanskom vlasništvu, ulagačima iz te zemlje daje dodatnu sigurnost. No, valja istaknuti i da su turisti iz Italije među najbrojnijima na Jadranu, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle je godine Hrvatsku posjetilo 1.018.375 talijanskih turista, koji su ostvarili 4.731.832 noćenja.

Izvanredna se suradnja očituje već godinama te je Italija jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji, trgovinski partner već godinama, a još se bolja suradnja očekuje ulaskom Hrvatske u EU. Očituje se to i u činjenici da u Hrvatskoj radi oko 4500 tvrtki što u potpunom što u mješovitom talijansko-hrvatskom vlasništvu, koje se velikim dijelom bave uvozom i izvozom.

Iz Hrvatske se u Italiju prošle godine izvezlo proizvoda u vrijednosti 2,2 milijarde američkih dolara, i to najviše putničkih i izletničkih i teretnih brodova, trajekata, dioda, tranzistora, vatrogasnih plovila, naftnih plinova i drugih plinovitih ugljikovodika.

U Hrvatsku se, pak, uvezlo robe u vrijednosti 3,05 milijardi američkih dolara, i to uglavnom lijekova, cikličkih ugljikovodika te naftnih ulja. Zanimljivo je i da su u Hrvatsku iz Italije uvezeni putnički, izletnički brodovi i trajekti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik